Med krydstogt i Alaska

Onsdag, den 18. maj 2016

Med bus fra Jylland til Københavns Lufthavn og med Icelandair via Keflavik til Anchorage.

Med 3 timers flyvetid til Island og 7 timers flyvetid til Anchorage var vi rimelig trætte ved ankomsten til byen. Servicen på Icelanair´s Crew var i højklasse og smagen af deres "spicy sandwich chicken" var fremragende.

Ankomstiden i Anchorage lufthavn var kl. 16.05 LH. Kom igennem integrationsmyndigheder med udfyldt formular, fingeraftryk af såvel begge tommelfingre og alle fingrer samt pasfoto. Dette skulle vi prøve ved Kruså, der vil EU komme efter os...

Kørte herefter med i alt 30 rejsedeltagere med bussen til Westmark Hotel på 5th Avenue i Anchorage. Hotellet ligger i byens centrum. Værelsesadgangskortet virkede kun periodisk, megen støj fra biltrafikken. Fandt kræfter nok til en lille vandretur i byen og gik groggy til køjs ved kl. 22.00h.

Torsdag, den 19. maj 2016

Spændende udflugt med bus fra Anchorage til byen Talkeetna og planlagt gletsjer view med landing på Denali/Mount Mc Kinley.

Inden da måtte vi stå ca. 30 min. i kø for at kunne få plads anvist til morgenmaden på hotellet !

Undervejs kørte vi på George Parks Hwy via Wasilla gennem "Matanuska"-dalen, som er omgivet af 3 store bjerge.

Efter ankomst til Talkeetna havde vi tid på egen hånd til at se os lidt omkring på hovedgaden med de mange souvenirbutikker, sæsonen er naturbetinget kort med ca. 4 måneder. Her arbejder mange studerende fra diverse USA-stater, som tjener pengene til deres videre studium. Der blev oplyst, at hver bosiddende i Alaska får USDlr. 1.600,- årligt skattefrit uanset køn og alder. Pengene kommer fra statens oliefond. Resten af året (will we go skiing) betyder, at man klimabetinget er uden arbejde.

Så forbi jernbanestationen, som man påbegyndte i 1915. Jernbanelinien går fra S-lige by Seward til Fairbanks i N.

Herefter startede et sandt eventyr, vi gik om bord på mindre 8 personers ski-fly, som tog os på en uforglemmelig flyvetur til det berømte bjerg "Den Store" - Denali - med dennes 6.194 mtr. højde, som ligger i Denali´s National Park.

Vores pilot fra "K2Aviation", som havde 19 års erfaring, sad i T-shirt og korte bukser i flyet, medens vi havde godt med tøj på - også fordi flyvet´s sidedør var piv utæt. Den planlagte landing derimod på én af gletsjerne måtte desværre aflyses p.g.af stedvis tæt tåge, men den 1 times flyvetur var betagende og alle pengene værd.

Herefter gik det tilbage med bussen med ankomst kl.19.30 til Anchorage, som blev delvist ødelagt af et jordskvæld i 1964.

Forsøgte med aftensmaden hos "Humpy´s Great Alaskan Alehouse", men opgav idet stedet virkede for støjende og tilrøget. Forsøgte herefter hos "Glacier Brewhouse" og opgav p.g.af 11/2h ventetid og landede endeligt ved "Orso Fiskerestaurant". Prisniveauet på Restauranterne i Anchorage ligger på højde med danske priser med påfaldende ung publikum og tilsyneladende vel besøgt eller booket op om aftenen.

Fredag, den 20. maj 2016

Skønt vi havde om foraftenen af erfaring klogt reserveret morgenbord kl 07.00 til morgenmaden var der igen kaos på hotellets restaurant og vi måtte igen vente i kø 20 min. Anvisningsdamen, som om foraften tog imod vor reservation, påstod nu, at vi ikke hævde reserveret om fordagen. Vi kunne se i hendes øjne, at hun løj !

Herefter med bustransport til krydstogtskibet Celebrity Millenium, som låg i Seward Havn med efterfølgende indcheckning/ombordstigning.

Kørturen gik igennem et flot bjergrigt landskab over halvøen Kenau, hvor vi so Moose (Elg) og en lille sort bjørn samt mange vandfald. I Seward lystbådehavn befandt sig en tysk Yacht med skipper om bord.

Skibet afsejlede kl. 19.00 med kurs mod Juneau via Hubbard Clacier, en distance på 553 sm, solnedgang ved kl. 22.44 LH

Overværede skibets aftensshowet "Comedy Night"

www.celebritycruises.com

www.kenaipeninsula.org

Lørdag, den 21. maj 2016

Solopgang kl. 04.30 - solnedgang kl. 22.30h

På skibet, med en 30 min. mellemstop ved Hubbard Glacier ved 15.00h tiden, som var en enorm oplevelse.

I modsætning af mange andre gletsjer så vokser Hubbard Glacier siden kartograferingen i 1895 med fare for at lukke indgangen til Russel Fjord og danne den største gletsjersø i Nordamerika.

Gletsjeren befinder sig ca. 48 km N for byen Yakutat, får sin næring fra floden Yukon, er ca. 122 km lang, har en kalvebredde af nær 13 km,  såmænd den længste tidevandgletsjer i verden og Alaska´s mest aktive.

Skibet lagde sig tæt op af bræudmundingen, drejede 360 gr. rundt, så at alle passagerer kunne fange enkelte kalvninger med kameraet. Meget betagende. Vi forlod Yakutat Bay ved 17.00h tiden med kurs og resterende 284 sm til Junau.

Landskabet omkring er meget smukt, de enorme skove er meget grønne og går helt ned til vandet. Stele kliper og sne fra bjergtinderne minder meget om Nordnorge.

Om aftenen i theatret "A ballroom dance" - et show over forskellige danse gennem tiderne.

www.alaska.org>detail>hubbard-glacier  

Søndag, den 22. maj 2016 - Juneau

Ankomst i Alaska´s hovedstad Juneau kl. 09.00.

Solopgang kl. 04.17, solnedgang kl. 21.34, 13 gr.C., skyet

-----------------------------------------------------------------------

Juneau kan kun nås med skib eller fly, da ingen veje fører til byen, er dog p.t. Alaska´s andenstørste by, hvort havet deromkring aldrig fryser til og gletsjerne omkring aldrig smelter.

Erklæret som Alaska´s smukkeste by og har nationens skønneste landskaber.

Vi tog på en udflugt til en af Alaska´s stor lakseopdræts-virksomheder Macauley Salmon Hatchery, som befinder sig ca. 5 km NW af byens center i Mendenhall Dalen. Her hørte vi hvorfor lakseopdræt er afgørende for eksistensen af de vilde laks i Alaska. Mødte en kvindelig receptionist fra USA, som var på et års udvekslingsophold i Bergen i et år og talte allerede pænt norsk !

Herefter tog vi med bus til den berømte "Mendenhall Gletsjer", som har et areal af 95,27 km2 og en højde over havets overflade af 1580 mtr. Dette er Juneau´s mest populære attraktion. Gletsjeren har sit udspring i "Juneau-isfeltet", den bugtende flod af komprimeret is rangerer som den største og mest robuste gletsjer, længden er ca. 21 km og ca. 800 mtr. i mundingsbredde, 67 mtr. høj, og ender i Mendenhall søen.

Lige ved siden af befinder sig et forrygende vandfald kaldt "Nugget Falls", som kan nås til fods fra Mendenhall Glacier Visitor-Center på 20 min.

Efter returneringen til Juneau gik vi en rundtur i byen. Da den store "Goldrush" tog fart i 1880, blev byen forvandlet til en livlig guldgraverby, og i 1900 erklæret til Alaskas hovedstad. På "Red Dog Saloon" (en kopi af Alaska´s berømte drikkehul, som befandt sig modsat vejen indtil 1987) med savsmuld på gulvet fik vi en smagsprøve af Juneau´s pionerånd med en lokal brygget øl. Man kan se efter en af Wyatt Earps pistoler blandt de mange genstande, der ligger udstillet bag baren. En ældre klaverspiller med bowlerhat underholdt de mange gæster og lokalet var stuvende fuld med tourister.

Skibets aftenshow var med Lovena Fox, som fik i 2002 Connecticut Critic´s Award for bedste performance som "Lucy" i musikalen "Jekyll & Hyde".

Skibsafgang: kl. 20.30h - næste stop Skagway, ca. 102 sm

www.traveljuneau.com

www.dipac.net

www.alaska.org>detail>mendenhall-glacier

www.alaska.org>detail>nugget-falls

www.reddogsaloon.com

Mandag, den 23. maj 2016 - Skagway

Ankomst k. 07.00 - afgang kl. 20.00h, 16 gr.C, delvist skyet

___________________________________________________

Byen Skagway ligger for enden af Lynn Kanalen i den nordlige ende af Alaska´s "Inside Passage" og er en af de tørreste steder i det ellers fugtige område i SØ-Alaska. Her lever ånden fra "Goldrushtiden" fortsat i bedste velgående med fortove af træ, hestevogne, gammeldags "saloons" og en fantastisk smuk natur.

Vi tager på en super flot ca. 45 km lang togtur fra Skagway til Fraser, hvor vi undervejs kan nyde det betagende panorama af bjerge, gletsjere, kløfter, vandfald, tunneler og mange historiske steder. Toget er en efterligning af togene fra gammel tid, så man føler sig virkelig sat tilbage i datidens Alaska, hvor alle var i en sand guldrus. Selv den lille kakkelovn på vores waggon var der fyret i.

Turen tilbage fra byen Fraser var med bus, hvis chauffør underholdt os under en rastepause med guitarspil og sang under flot udsigt til omkringliggende naturområder. Her mødte vi (Grizzely) en brun bjørn ved vejkanten.

Skibets aftenshow "The West End´s hit fra 70ér musicals. Aftenshowene har ikke samme høje standard, som vi ellers oplevede på Celebrity Infinity i 2013 ! 🤭

Næste stop er Icy Strait Point

www.skagway.com

www.wpyr.com

Tirsdag, den 24. maj 2016 Icy Strait Point

Ankomst kl. 06.30, solopgang kl. 04.20 - solnedgang kl. 21.38,

afgang kl. 14.45, 12 gr. C., overskyet

_____________________________________________________

Stedet befinder sig ved Inside Passage ca. 80 km luftlinie W for Juneau og ca. 100 km N for Sitka, lige S for Glacier Bay nær byen Hoonah, som er den største bebyggelse af indfødte "Tlingit" indianere. Her er det mest fascinerende søliv , som findes.

Vi sejler med "Whale & Marine Mammal Cruise" til omkring "Point Adolphus" for at se Alaska´s mest berømte beboere: Pukkelhvaler og spækhuggere, og så en bred vifte af søløver, sæler, marsvin, havodder med unge på maven samt ørne i en betagende landskab.

Skibets aftenshow var med Savannah Jack.

Næste havn Ketchikan - 280 sm

www.icystraitpoint.com

Onsdag, den 25. maj 2016 - Ketchikan

Ankomst kl. 09.00 - afgang kl. 17.30h, solopgang kl. 04.18 - solnedgang kl. 21.06, 12 gr. C., overskyet

___________________________________________________

Ketchikan nævnes som verdens hovedstad for dåselaks og nr. 1 by for Alaska´s færge-og krydstogtsaktiviteter. Med ca. 145 km N af Prince Rupert og Alaska´s mildeste klima p.g. af varm havstrøm og varme sommertemperaturer af 20 gr.C. - ja helt op til 27 gr.C. - med relative milde vintre.

Dens indianiske navn betyder "Thundering Wings of an Eagle" og byen er omringet af mange utilgængelige bjerge, uden vej-og

togforbindelser til resten af Nordamerika, alt godset skal leveres via sø- eller luftfragt - men byen er Gateway til Syden.

Byen kan nås med 11/2 h flyvning fra Seattle med AlaskaAir eller 37 timer på Alaska Marine Highway med færge fra Bellingham, WA.

Vi vandrer op til byens udsigtspunkt via Rainbird Trail, som ligger ca. 2 km fra byens centrum. Herfra tilbage via Bypass Road, Austin Street og ind til byen ad Tongass Ave samt Front Street. Passerede et kvarter med utrolig nedslidte og forsømte huse, med hvidevarer, møbler, madrasser, bildæk etc. smidt ud ad vinduet ned på græsplænen. Nogle beboer kikkede ikke ligefremt venligtsindet på os...

Spiste på Annabell´s i Gilmore Hotel, dels p.g.af anbefalinger, dels for at kunne få en gratis wi-fi opkobling, som sammenkædes med menuebestilling og kun gælder for 1 h varighed.

Spadserede forbi Totempladsmuseet, ad Creek Street med gamle træhuse hen til det berømte "Dolly´s House". Her var Ketchikan´s berømte Red-Light District, indtil prostitution blev forbudt i 1954. På Creek Street´s velmagtdage befandt sig op til 30 bordeller, og blev nævnt som det eneste sted i Alaska, hvor fisker og fiskene vender opad for at "gyde".😀

Næste havn og endestop Vancouver, ca. 554 sm

www.alaskacenters.gov

www.visit-ketchikan.com

www.alaskaair.com

www.ferryalaska.com

www.annabellesketchikan.com

www.dollyshouse.com

Torsdag, den 26. maj 2016 - på søen

Dagsrejse på søen, solopgang kl. 04.49, solnedgang kl. 21.12

____________________________________________________

Denne solrige tur gik igennem "Inside Passage" mod S via Principe

Channel, over Queen Charlotte Sound og Strait, Johnstone Strait Discovery Passage, Georgia Strait forbi Sisters Is. ned til Vancouver.

Kysten synes ubeboet, med flot bjergpanorama og skovene helt ned til strandene.🙂

Fredag, den 27. maj 2016 Vancouver-Seattle

Skibet lagde til i Vancouver ved kl. 07.00, vi afmønstrede og kørte med bus til Seattle Airport, hvorved vi måtte krydse den canadisk/amerikanske grænse. Grænsebehandlingen var (igen) yderst ydmygende af de US myndigheder, som behandlede enhver turist yderst suspekt.😮

På vej forbi Seattle sås byens vartegn Space Needle og Boeing Fabrikkerne.

Flyafgang fra Seattle Tacoma Intl. var kl. 16.30h med ankomst i Keflavik den 28. maj kl. 06.45.

Lørdag, den 28. maj 2016 Keflavik - København

Afgang fra Keflavik kl. 08.30 - ankomst i København kl. 12.45 og herefter med bus til Jylland.

Afslutning:

En perfekt arrangeret tur fra Seadane Travel, med tak til medrejsende, arrangørerne Karsten Schøn samt Michael Voigt.

www.seadane.dk 🙂🙂🙂

Kommentarer

Jørn og Lene Hansen

11.06.2016 15:11

Hej hej.
Super god rejsedagbog. Lige til at vise frem 😉.
God weekend til jer begge.
Solskinshilsner fra Jørn og Lene😎

Seneste kommentarer

23.10 | 07:27

Fin fotoserie fra Østkreta - med velskrevne undertekster (Lizzi?) Længtes efter Grækenland, når man mindes de gange Jette og jeg har været der.
KH Jette & Per.

04.07 | 17:19

Flotte billeder (ikke mange af fruen) fik teknik og god underlagsmusik. Var ikke klar over, at Rebæk var bopæl for en mesterfotograf.

11.06 | 15:11

Hej hej.
Super god rejsedagbog. Lige til at vise frem 😉.
God weekend til jer begge.
Solskinshilsner fra Jørn og Lene😎

11.06 | 15:08

Super

Del siden